Jak se rozloučit a zabavit psa během vaší nepřítomnosti?

Chystáte se vyrazit pryč, ale váš čtyřnohý parťák musí zůstat doma? Zabavit pejska není věda, pokud se budete řídit několika jednoduchými pravidly. Rádi vám poradíme, jak se vyhnout psí úzkosti z odloučení a jak vašeho miláčka zabavit po dobu vaší nepřítomnosti. Co by u vás doma nemělo chybět a jak nastavit režim ještě předtím, než opustíte domov?

Možná patříte mezi ty páníčky, kteří se odchodu děsí, protože mají pocit, že jejich chlupáč je na ně až příliš fixovaný. Ať už máte vyrovnaného nebo úzkostnějšího psa, v obou případech je dobré být na odchod připraven – a připravit prostředí a podmínky také pro čtyřnohého kamaráda. Tak, aby z důvodu nudy či separační úzkosti nedělal neplechu.

 

jak-zabavit-psa-doma-1

1 | Jednoduchá rutina před odchodem

Jak se chováte před svým odchodem z domova? Nastolte pravidla a dopřejte čas sobě i psovi. Tento čas je důležitý – je totiž vhodné vytvořit před každým odchodem podobné podmínky v podobě rutiny. Můžete si s pejskem pohrát, připravit mu něco na zub, vyrazit ven. Rutinu ideálně vytvořte tak, abyste ji stihli dodržet i tehdy, když bude potřeba náhle odejít. Co je ještě důležité? Slovnímu a emočnímu loučení se vyhněte – klidně své odchody pravidelně trénujte, obzvláště, pokud máte kontaktnějšího a úzkostnějšího psa. Během odchodu buďte k pejskovi spíše lhostejní, jako při odchodu pro balíček nebo když jdete s košem. 

2 | Vyrazte na procházku

Je čas unavit vašeho miláčka oblíbenou procházkou. Právě ta by měla být součástí zmíněné rutiny. Než opustíte domov, dopřejte pejskovi alespoň krátký výlet. Nejenže mu umožníte vyprázdnit se, ale zaměstnáte mu smysly pomocí vjemů. Váš odchod bude snazší. Nebojte se i při krátké procházce sáhnout po gumových či kousacích hračkách pro psy. Krátká hra v jiném než domácím prostředí přispěje ke klidu během vaší nepřítomnosti. I z několika minutové procházky může vzniknout skvělý čas pro vašeho psa. A vlastně i pro vás.

jak-zabavit-psa-doma-2

3 | Vsaďte na psí hlavolamy

Potřebujete svému nezbedovi zaměstnat hlavu? Pak se nespletete s interaktivními hračkami pro psy. Chytré hračky pro psy v podobě zajímavých hlavolamů, při kterých pes musí najít pamlsek, jsou ideální volbou pro neposedy nebo psy, kteří mají tendence v době nepřítomnosti ,,zlobit“. Hlavolamy pro psí detektivy jsou nejen psí zábavou. Slouží ke zdravému mentálnímu rozvoji, proto je doporučujeme používat pravidelně. Vlastně jde o skvělý tip na dárek pro vašeho psího parťáka. A pokud si váš pejsek s hlavolamem už snadno poradí, je čas mu vybrat další.

4 | Máte doma mlsouna?

Kromě hlavolamů v podobě inteligentních hraček pro psy je tu další možnost, jak pejska doma zabavit. Mlsouni si zamilují plnící hračky, ze kterých mohou různými způsoby získat pamlsky či granulky. Dávku jednoduše odečtete od běžné krmné dávky krmiva, ať část večeře dostane pes v hračce, která jej zároveň zabaví. Vhodné jsou také populární čmuchací koberečky – podložky s většími vlákny, do kterých snadno schováte drobné odměny. Pejsek si je následně vyčenichá.

5 | Připravte pejskovi psí hrací ráj

Nezapomeňte psovi nachystat také nějaké ty kousací hračky pro psy. Cílem je odvést jeho pozornost od nežádoucího chování – a jednoduše jeho pozornost nasměrovat právě na hračky, které může kousat. Jestliže vás chlupáč má tendenci hračky spíše ničit, pak zvolte odolnou hračku pro psy, která bývá vyrobena z vysoce odolných materiálů, které psím zubům odolají. Kromě hraček a zabezpečení domácnosti před odchodem nezapomeňte na dostatek pitné vody, případně i puštěnou televizi nebo rádio, aby pes slyšel známé zvuky.

Vracíte se domů, čemu se vyhnout? Ani z příchodu domů nedělejte příliš emoční situaci, prostě jen jemně přivítejte psa. A náš tip na závěr? Za dobré chování pejska odměňte další procházkou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.