GPS pro psy. Vychytávka, s kterou se konečně přestanete bát o bezpečí svého mazlíka

GPS obojky pro psy už dávno nejsou výstředností, kterou si mohou dovolit pouze majitelé služebních plemen. Jejich distribuce je natolik rozšířená, že je může vlastnit každý, kdo chce mít svého psa pod kontrolou i za předpokladu, že s ním zrovna nesdílí stejný prostor. Jste na pochybách? Pak je tento článek přímo pro vás! Seznámíte se s jejich fantastickými výhodami, několika druhy, a pomůžeme vám i s prvním výběrem toho nejlepšího GPS trackeru pro vašeho miláčka.

gps-pro-psy-1

GPS pro psy patří jednoznačně k nástrojům, bez kterých si mnoho pejskařů už nedokáže představit žádnou delší procházku nebo lesní dobrodružství. Pokud totiž se svým čtyřnohým společníkem chodíte často na volno, určitě se vám nejednou stalo, že jste o něj při svých toulkách měli strach. S GPS trackerem vám však odpadne většina starostí! V případě, že by se váš pes (či kočka) zatoulal, tato miniaturní krabička jej bez problémů najde naprosto kdekoli.

 

Co je GPS obojek a jak funguje? 

GPS obojky pro psy využívají moderní GPS technologii, která je dnes běžně známá z mobilních telefonů nebo navigačních zařízení. Díky GPS můžete získat přesné informace o aktuální poloze svého čtyřnohého parťáka a mít ho tak vždy 100 % pod kontrolou.

Sledování psa probíhá prostřednictvím komunikace mezi sledovacím obojkem, který je připevněn na zvířeti a základovou stanicí. Některé pokročilejší modely obojků dokonce umožňují komunikaci s chytrým telefonem majitele, který tak může být informován například o tom, když se pes vzdálí ze zahrady nebo domu (takzvané virtuální ploty).

gps-pro-psy-2

Proč chtít GPS tracker pro psa? 

Bezpečnost

GPS lokátor je skvělý už jen z toho důvodu, že se o svého mazlíka konečně nebudete muset bát. Máte-li chlupáče na zahradě, určitě vás sem tam trápí pocit, jestli v noci či během vaší nepřítomnosti je vše v pořádku. A přesně tento problém dokáže GPS tracker vyřešit během pár vteřin.

Stačí nastavit bezpečnostní zónu pohybu psa a máte vystaráno. Jakmile pes překročí vytyčenou hranici, ihned dostanete zprávu do telefonu.

 

Ztráta psa či odcizení

Jestli existuje jeden jediný argument, proč s koupí GPS trackeru neotálet, pak je to tento. Není totiž nic horšího než pocit, kdy se vám pes zaběhne, ztratí nebo jej někdo jiný odcizí.

GPS lokátory jsou zatím jedinou efektivní možností, jak svého chlupatého kamaráda najít rychle a bezpečně díky aktivnímu sdílení polohy v reálném čase.

 

Trénink poslušnosti

Obojek na psy s GPS je skvělou vychytávkou i při výcviku poslušnosti. Že nevíte, jak byste ho využili? Podle nás se parádně hodí na sledování odložení nebo přivolání. Jednoduše totiž zjistíte, jak daleko a rychle pes běží. Navíc tak budete mít vždy jistotu, že víte, kde ho najít v případě, že ho během tréninku zaujme atraktivnější pamlsek.

 

Zdravotní péče

Zdraví je vždy na prvním místě. A pokud jste pejskař, tak to pro vaše mazlíka patří určitě dvojnásob. GPS lokátory jsou tak skvělou zdravotní pomůckou, která lékařům a veterinářům snadno pomůže sledovat polohu a zdravotní stav vašeho parťáka.

 

Monitoring

GPS obojek vám poskytne informace o tom, kolik času váš pes tráví venku, jak často se pohybuje a jaké vzdálenosti překonává. Díky rychlému přehledu jasně uvidíte, jestli váš drobek náhodou nepotřebuje další procházky či mu po zdravotní stránce náhodou něco nechybí.

gps-pro-psy-3

Vyberte si pro svého mazlíka správný GPS obojek

GSM a satelitní obojky

GSM obojky umožňují spojení mezi vysílačem připojeným k SIM kartě na obojku psa a přijímačem, kterým je váš vlastní chytrý telefon. Tento typ sledování má téměř neomezený sledovací dosah a poměrně nízkou pořizovací cenu.

Nicméně je potřeba zohlednit mobilní data, přes která aplikace funguje. GSM obojky jsou ideální pro běžné uživatele, kteří chtějí mít svého psa pod dohledem během procházek nebo na svém pozemku.

Satelitní GPS trackery poskytují mnohem přesnější určování polohy díky využívání satelitního signálu. I když jejich pořizovací cena bývá často vyšší, nemusíte se poté starat o další provozní náklady. Tyto trackery umožňují sledovat více psů najednou a to i v reálném čase.

Pozor byste si však měli dávat na omezený dosah v desítkách kilometrů (záleží na terénu) a nutnost častějšího nabíjení baterie.

 

K čemu budu GPS obojek používat?

Potřebujete GPS obojek pro psa, který se občas vytrhne na procházce nebo přeskočí plot na zahradě? Rádi byste obojek používali také při tréninku? Nebo jste myslivec, který potřebuje sledovat polohu svého psa v terénu?

Každá z výše uvedených otázek má odpověď v jiném typu GPS trackeru. Za úvahu rovněž stojí prostředí, v kterém obojek plánujete používat. Pro městské a předměstské oblasti jsou vhodné obojky využívající GSM síť. Pro výcvik v horách nebo na místech s nedostatečným mobilním signálem, může být lepší volbou obojek satelitní.

gps-pro-psy-4

Velikost a hmotnost

Máte-li doma bernského salašníka, pak můžete tento odstavec s klidem přeskočit. Apel tady klademe spíš na majitele menších plemen. Ti by si vždy měli zkontrolovat u GPS obojků jejich váhu a velikost. Obrázky na e-shopech jsou často ilustrační a nemusí být tak na první pohled jasné, jestli budou vhodné i pro vašeho mazlíka.

 

Cena

Nedílnou součástí výběru GPS obojku je samozřejmě i cena. Ta se může pohybovat klidně od 1 000 Kč až po 20 000 Kč. Ale ne, nelekejte se! Většina pejskařů si naprosto vystačí s levnějšími lokátory. I u nich dokážete najít produkty skvělé kvality i pokročilé funkce, jen je třeba více hledat.

 

Náš tip: TRACTIVE GPS DOG 4 

Tractive je společnost, která nabízí různá zařízení pro sledování psů pomocí GPS technologie. Tractive GPS Tracker pro psy je malé zařízení, které lze připevnit k obojku psa a umožňuje majitelům sledovat polohu svého mazlíčka prostřednictvím mobilní aplikace (během živého vysílání se aktualizuje co 3s)

 

Hlavní výhody Tractive GPS DOG 4

Tractive GPS Tracker má několik výhod, jako je výdrž baterie až 5 dní (plně nabito za 2h), vodotěsnost, snadné připevnění k obojku a přesné sledování polohy pomocí GPS, GLONASS a mobilních sítí.

Také nabízí možnost nastavení bezpečných zón pro psa (virtuální plot). Pokud pes opustí určenou zónu, majitel obdrží okamžité upozornění v aplikaci. Tractive GPS Tracker také nabízí funkci sledování aktivity psa, která umožňuje sledovat čas, který pes tráví venku, vzdálenosti, které urazí a další užitečné statistiky.

gps-pro-psy-5

 

Shrnutí vlastností:

  • Klid a jistota s předplatným již od 100 Kč/měsíc.
  • Režim ŽIVÉHO SLEDOVÁNÍ: aktualizace polohy každé 2 – 3 sekundy.
  • Historie a sdílení polohy.
  • Nastavení bezpečných zón a odeslání upozornění, když váš pes zónu opustí.
  • Sledování aktivity: zajistí vašemu psovi kondici a pohodu.
  • Neomezený dosah ve více než 150 zemích.

Dobrou prevencí je i použití LED světla Orbiloc na večerních vycházkách, protože váš pes bude skvěle vidět.

 

Zdroje:
https://drphillipsanimalhospital.com/2022/10/17/pros-and-cons-of-gps-tracking-your-pet/
https://www.tackgps.app/post/5-benefits-of-using-a-pet-gps-tracker
https://www.researchgate.net/publication/330888131_Log_My_Dog_Perceived_Impact_of_Dog_Activity_Tracking

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.