Antiparazitika pro psy - jak chránit psa před klíšťaty, blechami a dalšími ektoparazity.

Začíná se oteplovat, klíšťata si brousí kusadla na naše pejsky a společně s nimi i další havěť. Jak tedy vybrat antiparazitika pro psa? A je obojek Foresto nejlepší volbou?

Při výběru antiparazitik bychom si měli položit několik důležitých otázek:

  • Chodí můj pes často do vody nebo jej koupu? 
  • Má můj pes chronické onemocnění? 
  • Bydlí s námi v domácnosti také kočka? 
  • Máte děti, které se se psem hodně mazlí?
  • Může můj pes trpět mutací genu MDR1? 

Tohle všechno může a mělo by ovlivnit výběr antiparazitik. Některé druhy antiparazitik jsou totiž toxické pro kočky a nejsou tedy tou nejlepší volbou. Pokud máme doma psa vášnivého plavce, musíme vybírat takové řešení, u kterého nebude problém jeho časté koupání. Pokud máte doma štěňátko, přípravek je potřeba vybírat také s ohledem na jeho věk.

Jestli má váš pes určité onemocnění, užívá léky, trpí na například alergii, vždy byste měli vhodnost nebo nevhodnost konkrétního typu ochrany konzultovat se svým veterinářem. Stejně tak není dobré bezhlavě kombinovat různé druhy antiparazitik bez konzultace s lékařem, protože nasadit pejskovi obojek proti klíšťatům a do toho mu nasadit tabletu proti klíšťatům pak může způsobit zdravotní problémy vašeho psa.

Jaké jsou tedy možnosti ochrany psa před klíšťaty a jinými vnějšími parazity?

Obojek proti klíšťatům Foresto

Obojky Foresto mají poměrně dlouhou účinnost, v řádu několika měsíců a snadno se používají. Výrobce je prodává ve 2 velikostech, které by měly sednout každému. Je však třeba počítat s tím, že pejsek může venku obojek ztratit.  U psů, kteří s vámi bydlí v bytě počítejte s tím, že pes musí mít obojek Foresto neustále nasazený, což může být problém třeba u dětí, které mají tendenci jakoukoliv “ozdobu” na pejskovi zkoumat. 

Pipeta proti klíšťatům pro psy

Aplikace pipety není žádná věda, je ale třeba myslet na to, že pipeta má většinou kratší účinnost a ošetření je třeba opakovat častěji. Výhodou je, že psovi nijak nepřekáží a aplikace je velmi rychlá. 

Tableta proti klíšťatům pro psy

Výhodou tablet proti klíšťatům je, že nijak neomezují koupání psa a jejich účinek je velmi spolehlivý. Je třeba ale myslet na to, že parazit většinou umírá až po nasátí krve a tableta nezamezí vzniku alergické reakce na bleší kousnutí. Klíšťata se tak vašemu čtyřnohém miláčkovy nevyhnou, ale omezíte jejich vyndavání po zakousnutí.

Šampón proti klíšťatům

Šampón je ideální ve chvíli, kdy váš pes už nějaké parazity má, nejčastěji blechy. Výhodou je jejich nízká pořizovací cena a skutečnost, že některé z nich mají po vykoupání psa i odpuzující účinek. Koupání ale není úplně praktickou variantou, zvlášť pokud máte velkého chlupatého psa, který žádnými parazity napaden není a zvažujete šampon jako prevenci. 

Sprej proti parazitům pro psy

Spreje se rychle aplikují, ale obvykle mají velmi krátkou dobu účinku a ošetření je třeba často opakovat. Někteří psi také nenesou zvuk spreje dobře, takže je potřeba naučit je toto ošetření zvládat tak, aby byli v pohodě. 

Antiparazitní a repelentní oblečky a šátky pro psy

Oblečky a šátky mají většinou repelentní účinek, jsou použitelné delší dobu (omezeno počtem cyklů praní). Jejich nevýhodou je menší účinnost na lezoucí parazity a ochrana pouze v době nošení. 

Doplňky stravy 

V posledních letech jsou oblíbené i různé doplňky stravy, které mohou napomáhat odpuzovat parazity, velmi známé jsou např. Pivovarské kvasnice nebo kokosový olej. Jejich účinnost závisí ale na mnoha faktorech a pro některé psy nejsou dostatečnou ochranou. Přesto mohou být jako doplněk užívány.

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.