Jak vybrat lízací podložku pro psa

Máte doma neposedu, který strká čenich kdekoli je zrovna místo? Pak si jistě lámete hlavu nad tím, jak jej zabavit v uzavřeném prostoru. Naštěstí pro nás existují v dnešní době nástroje, které zaměstnají hlavu vašeho chlupáče na pořádně dlouhou dobu, podpoří jeho čmuchací dovednost, a ještě k tomu ho dostanou do zenové nálady!

lizaci-podlozka-1

Lízací podložka je přesně tou pomůckou, o které jste sice doteď nevěděli, že existuje, jakmile ji však jednou vyzkoušíte, zjistíte, že se bez ní neobejdete. Její použití je neuvěřitelně snadné a do vašeho života vnesou nespočet výhod.

Výhody lízací podložky (LickiMat):

  • Zabaví na chvíle, kdy nejste zrovna doma.
  • Zpomalí dobu krmení, což zamezí hltání.
  • Uklidní ve chvílích stresu, díky vyplavení zklidňujícího hormonu.
  • Dokážou pomoci snížit úzkost, nudu a destruktivní chování.
  • Přinesou do života nový zážitek.
  • Můžete je naplnit a zmrazit. Díky tomu vám mohou být kdykoli k dispozici.

Pro lepší psychiku i trávení

Olizování je u zvířat poměrně častý a přirozený jev signalizující zvýšenou hladinu stresu. Jako obranu v takové zátěžové situaci se pejsci často odebírají právě k olizování sebe či blízkých věcí (taková akce totiž vede k vyplavení zklidňujícího hormonu). Jak jistě tušíte, olizovací podložky dokážou tento hormon vyplavit a pomoci zklidnit narušené psychické rozpoložení psa. Parádně si tak můžete pomoci s redukcí stresu z blesků, petard, koupání či jiné nepříjemné události.

Máte-li doma nadšeného jedlíka, můžete mu část stravy (ideální jsou na to konzervy) vmasírovat na lízací podložku a tím mu udělat z jídla nový zážitek. Když navíc dáte lízací podložku zmrazit, zaručujeme vám, že si s ní bude hrát jednou tolik času!

Čím lízací podložku naplnit?

Na trhu dnes najdete pořádný kopec různých lízacích podložek, do kterých se hodí i různé druhy krmení. Obecné pravidlo však zní, čím menší a užší drážky, tím vhodnější je plnění mazlavými surovinami. Tady můžete použít třeba jogurt, speciální olej, rozmačkané maso, konzervy, paštiky nebo doplňky výživy, které vašemu chlupáčovi pomohou prožít plný a zdravý život.

lizaci-podlozka-2

Jak vybrat vhodnou lízací podložku?

Začíná se vám tahle vychytávka líbit? My se vůbec nedivíme. Otázka ale je, jak si z široké nabídky produktů vybrat tu nejvhodnější přímo pro vašeho chlupáče? Za nás byste měli zohlednit jen pár věcí.

Obtížnost

U lízacích podložek platí, že čím je vzor detailnější, tím hůř se bude pejskovi vylizovat. Správně zvolená velikost drážek je proto u výběru podložky opravdu důležitá. Máte-li doma chlupáče, co nemá s žádnou lízací hračkou zkušenost, určitě zvolte jednoduché vzory. Jakmile ale pejsek pochopí, co se od něj chce, nemusíte se bát experimentování.

SodaPup lízací podložka honey už je pro zkušené pesany, ale třeba LickiMat Playdate je skvělá pro začátečníky.

Zapamatujte si také, že čím členitější bude vzor, tím zabere chlupáčovi víc práce. Podložky tak rovněž můžete měnit podle toho, jak dlouho svého čtyřnoháče budete potřebovat zabavit.

lizaci-podlozka-3

Velikost

Dalším faktorem je samotná velikost podložky. Když máte 6kg pejska, postačí vám menší velikost. Naopak s 30kg pesanem byste s podobnou lízací podložkou neuspěli, protože by ji měl na jedno olíznutí. Koukejte tedy i na popisek, jak je lízací podložka skutečně veliká.

S přísavkami, nebo bez

Některé lízací podložky mají na své spodní části umístěnu jednu nebo více přísavek. Přísavky mohou být vhodné, aby vám pejsek s podložkou necestoval nebo pokud byste mu chtěli zpříjemnit pobyt ve sprše.

lizaci-podlozka-4

Na co si dát pozor?

Zní to příliš skvěle na to, aby v tom nebyl háček? Pak vás nejspíš zklameme, jelikož lízací podložky jsou jednoduše boží. Jedno malé upozornění však pro vás máme. Dávejte si pozor na to, aby pejsek jednotlivé drážky neokusoval, nejsou totiž určené ke konzumaci

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.