Čas na psí mlsání. Na co si při výběru pamlsků pro psy dát pozor?

Pamlsky pro psy, v(d)ěčné téma, nad kterým páníčci přemýšlí a psí parťáci s radostí čekají, až na ně přijde čas. Jak chlupáče odměňovat, kolik pamlsků jim podávat a jak se v nich vlastně vyznat? Pojďte se s námi podívat na to, které pamlsky jsou vhodné právě pro vašeho psího miláčka.


Zbožňujete pohled na spokojeného pejska poté, co jej odměníte dobrotou? My tomu naprosto rozumíme. Ne každý pamlsek pro psa je však vhodný právě pro vašeho chlupáče. Pojďme se tedy zaměřit na to, kdy a v jakých případech odměňovat – a především čím.

 

Tréninkové pamlsky? Cesta ke snadnému učení

Trénink, to je, oč tu běží. Pamlsky nad rámec krmení čtyřnohého společníka by měly sloužit především jako lahodná odměna – za poslušnost, učení se, trénink. Naučit pejska na tréninkové pamlsky znamená, že bude snáz a s radostí plnit úkoly, protože mu zkrátka dáte dobrou motivaci. Pokud byste naopak popustili uzdu odměňování bez důvodu, může se stát, že si váš pejsek zvykne škemrat, což patří mezi nežádoucí chování.

Kromě tréninku, odměňování za poslušnost a plnění povelů můžete pejska dobrotami také příjemně unavit – pomocí interaktivních hraček, jejichž součástí mohou být pamlsky – hračky jsou vytvořeny s ohledem na psí schopnosti. Vybírat můžete z hlavolamů, které ukrývají dobroty, nebo z různých míčků a hraček, odkud má pes za úkol pamlsky vydolovat. Hračky vám umožní pejska jednoduše zabavit, odměnit a unavit. Třeba i v době vaší nepřítomnosti.

cas-na-psi-mlsani-1

 Jak pamlsky správně dávkovat?

Napadlo vás, že i pamlsky se počítají do denního příjmu potravy psa? Pokud jste zatím pamlsky nezapočítávali, je čas na změnu. To platí především u pejsků, kteří mají sklon k obezitě a přibírání na váze. Přihlédněte k aktivitě vašeho chlupatého miláčka. Je celý den na zahradě, na horách, v přírodě, běhá nonstop? Nebo jde o lenocha, který se nehne z pohovky či pelechu? Aktivní psi, se kterými jejich rodina sportuje, mohou přijmout více pamlsků, než psí pecivál, který má spíše nedostatek pohybu. Ostatně, to je třeba zohlednit i v samotné každodenní krmné dávce. Pamlsky tedy vždy započítejte do krmení a v jejich podávání, množství a četnosti zohledněte aktivitu, váhu a krmnou dávku psího parťáka.

 

Není odměna jako odměna, není pamlsek jako pamlsek

Z bohaté nabídky psích pamlsků se vám točí hlava a nevíte, které jsou ty pravé? Rozumíme tomu dobře – kromě velikosti pamlsků podle velikosti psa jsou v nabídce nejrůznější druhy – od dentálních pamlsků, které pomáhají udržovat zdravou dutinu ústní nebo čisté zuby, po sušené maso pro psy. Při výběru vždy zohledněte hlavně složení pamlsku – je dobré znát zdravotní stav psa, jeho případné alergie a snášenlivost jednotlivých složek. Má váš psí kamarád nějaká zdravotní omezení? Je nějaký druh bílkoviny, která mu vyloženě nedělá dobře? Nespletete se s jedno-druhovými pamlsky pro psy a s hypoalergenními pamlsky, které jsou určeny pro pejsky s citlivým zažíváním nebo s alergií na určité látky, ať už se jedná o bílkoviny nebo lepek.

TIP: Co takhle domácí pamlsky pro psy? Jejich příprava je snadná a má jednu výhodu: 100% víte, co váš pes dostává. Upečte třeba psí sušenky. Co takhle mrkvové?

cas-na-psi-mlsani-2

Koupené, nebo domácí pamlsky?

Největší jistotou, jak podat pejskovi dobrou a lahodnou odměnu, je dopřát mu kvalitní pamlsky pro psy. Nikdy nekupujte podezřele levné doplňky stravy a pamlsky, které mohou obsahovat škodlivé látky. Neodměňujte pejska ani solenými zbytky od stolu.

Nejčastější chybou nadšených chovatelů bývá odměňování prostřednictvím vařených kostí. Syrové kosti jsou jedinou možností, jak pejska zdravě odměnit. Vařené kosti mění svou strukturu, a tak hrozí velmi nebezpečné poranění od úlomků kostí. Pro psa jsou navíc vařené kosti velmi těžko stravitelné. Pozor si dejte také na čokoládu, která je pro psy toxická. Nevhodné jsou také cibule, pažitka, česnek, hrozny a rozinky a jádra některých druhů ovoce, například jablek, hrušek, třešní, broskví a meruněk. I to může být důvodem, proč nepodávat zbytky a zbytečně neriskovat – prostě a jednoduše vsaďte na kvalitní a delikátní pamlsky pro psy, díky kterým si pejsek pochutná a páníček vychutná – radost ze splněných povelů i vitálního pejska.

A co piškoty? Ty jsou samozřejmě oblíbenou a dostupnou formou výcvikových pamlsků. Fungují především v prvních fázích výcviku, kdy je nutné velké množství odměn pro správné nastavení pozornosti. Ideální pro základní stupeň odměny. Postupně při zvyšování atraktivity odměny je dobré exkluzivitu, a tím i složení pamlsku, přizpůsobit. Poroste tak i motivace pejska se učit novým kouskům nebo spolupráci. Rozhodně není dobré zůstat jen u piškotů nebo jimi chlupáče přecpávat. Pravdou totiž je, že obsahují pšeničnou mouku a ta není pro psy vhodná. Narozdíl od lidí nemají enzymy na trávení lepku. Mohou způsobovat trávicí problémy až alergické reakce. Klasickým piškotům se tedy raději vyhněte, stejně tak pečivu. Sáhněte raději po speciálních psích piškotcích, které obsahují především méně cukru.

S jakými pamlsky se nespletete?

    • Sušené maso pro pejsky je skvělou možností, jak psa odměnit či zabavit. Jde o sušené druhy masa, případně vnitřností. Pro pejsky dokonalost po všech stránkách! Stačí si vybrat oblíbené druhy masa, nebo volit ty, které váš pejsek může, pokud trpí alergií.
    • Oblíbenými tréninkovými pamlsky jsou naše vysoce kvalitní snacky. Pamlsky drobné velikosti pro trénink, ale i oblíbené sticky, na kterých si pes chvíli pochutnává. Vybírejte podle oblíbených chutí chlupáče, nebo otestujte jeho chutě právě pomocí snacků.
    • Konopné sušenky? Mlsání, které prospívá zdraví vašeho miláčka. Obsahují totiž konopný olej, jehož hlavní je vyvážený poměr nenasysených mastných kyselin omega 3 a 6. Látky, vitamíny a minerály obsažené v oleji pomáhají udržovat zdravou kůži, hladinu cholesterolu a glukózy v krvi, harmonizuijí tělesné procesy a celkově podporují imunitu.
    • Čím nahradit běžné piškoty? Rozhodně našimi bezobilnými pamlsky, které neobsahují pšeničnou mouku a jiné obilné složky. Jsou s láskou ručně vyráběné – a s láskou si je jistě vychutná i váš chlupáč.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.