Jak vybrat ten správný obojek?

Myslíte si, že při koupi psího obojku a vodítka nemůžete nic pokazit? Že jednoduše vyberete obojek a vodítko podle toho, jak se vám líbí? Ve skutečnosti to tak snadné není. S naším průvodcem to ale zvládnete bez problémů a pořídíte nejlepší obojek pro vašeho pejska, jak na běžné venčení, tak na dobrodružné výlety.

obojek

 

Vybíráme obojek pro psa: od materiálu až po velikost

Softy obojky, kožené obojky, textilní obojky… Říkáte si, kdo se v tom má vyznat? Jakožto odborníci, ale i nadšenci, se vám v dnešním článku trochu rozepíšeme o důležitosti šířky, materiálu, ale i délky správně vybraného obojku. Nesmíme však zapomínat, že obojek není jen účelným vybavením pro majitele, ale měl by být také plně komfortní pro svého nositele.

  •         NEZAPOMEŇTE, ŽE… obojek musí být bezpečný pro vašeho pejska a odpovídat jeho nátuře.

Základní poučka, jak vybrat správnou velikost obojku

Čím začít? Nejjednodušší a nejrozšířenější rada vám asi bude známá, nicméně to neznamená, že neplatí. Proto kdykoliv si budete chtít zkontrolovat pohodlnost obojku, stačí jej vašemu huňáčovi nasadit a zároveň být schopni prostrčit naplocho dva prsty. Věříme, že z naší široké nabídky softy obojků všech dostupných velikostí tak vyberete tu nejlépe padnoucí. Jenže co když jste si pořídili štěňátko a nechcete každou chvíli kupovat nový obojek?

TIP: Pokud máte doma štěně, investujte do nastavitelného obojku pro štěňata. Na štítku obojku najdete informaci, na jakou nejmenší a největší velikost ho můžete nastavit.

Výběr správné šířky obojku je důležitý především pro pohodlí vašeho chlupáče. Obojek by neměl škrtit a zařezávat se do krku, proto naše Softy obojky děláme dostatečně široké, aby i při nečekané čmuchací kontrole okolí obojek v tahu nepůsobil jako škrtící smyčka. Důležité je však také respektovat délku krku a obojek nevybírat příliš široký, aby nepřekážel v přirozeném pohybu hlavou a netlačil na uši, které jsou pro většinu chlupáčů velice citlivé a měly by být tak být uchráněny zbytečným kontaktům.

 

Znáte všechny druhy obojků?

Obojky pro psy se prodávají v různých barvách, šířkách, velikostech a z různorodých materiálů. A my pro vás máme nejkvalitnější obojky, které si váš pejsek zamiluje. Z čeho máme na výběr?

Softy obojky

Moderní design softy obojků inspirovaný výbavou pro horolezce získal nejen oblibu mnoha pejskařů, ale také čestné uznání za své designové pojetí v rámci výstavy FOR PETS, která se koná každoročně v pražských Letňanech. Máme radost, že vám toto inovativní řešení pro vašeho čtyřnohého miláčka můžeme nabídnout hned v několika barevných variantách.

obojek-4

Barvou a designem však samozřejmě jejich přednosti zdaleka nekončí. Pohodlné softy obojky představují vzdušné a přesto odolné řešení, které můžete s sebou vzít jak na běžné procházky, tak třeba na letní výlet nebo den strávený u vody. Děrování obojku bude právě při takových příležitostech pro vašeho chlupatého přítele vítanou výhodou. Díky této funkci nemůže dojít k zapaření srsti a tvorbě takzvaných hot spotů a tak rybníky, koupáky, řeky, nebo ranní rosa nepředstavují pro perforovaný a rychleschnoucí softy obojek žádnou překážku. Užijte si své hravé toulky bez omezení pohybu a náročné údržby. Softy obojky jsou zkrátka ideálním celoročním  parťákem na procházky do města i přírody.

 

Kožené obojky

Jste toho názoru, že není nic lepšího než kožené obojky? Je to nestárnoucí klasika, která neomrzí a má své zastánce. Přestože oproti jiným materiálům vyžadují pečlivější údržbu a nepřekypují prodyšností, lehkostí, nebo extra komfortem pro vašeho psího parťáka, budou vždy oblíbenou volbou konzervativnějších pejskařů. Při výběru doporučujeme hledat takové kožené obojky, které mají tažné oko v bezprostřední blízkosti zapínací spony. Jedině tak totiž zaručíte, že při vedení vašeho chlupáče nebude kovový prvek ohrožovat pohodlí a zdraví nebezpečným zaříznutím do měkké a citlivé oblasti krku. 

obojek-1

Tip: Aby vám obojek vydržel déle barevný a nepopraskal, doporučujeme jednou až dvakrát měsíčně ošetřit standardním přípravkem na kůži. 

Naše české kožené obojky si vás rychle získají:

  • dlouhou životností
  • kvalitním provedením z hovězí kůže
  • elegantním designem
  • rozmanitým výběrem velikostí
  • širokou paletou barev

 

Doplňky k obojkům

Každý obojek můžete doplnit vhodnými doplňky, kterými zvýšíte funkci, nebo vyladíte vzájemnou kooperaci. Například svítící obojek, lehce nahradíte světýlkem na obojky Orbiloc, které lépe splní funkci osvětlení a ještě bude mít váš chlupáč mnohem více prostoru k pohybu, minimální omezení při hře a navíc jej světlo nebude rušit, protože je velmi citlivé.

Dalším skvělým doplňkem k obojkům může být GPS lokátor, který udrží vaše průzkumníky pod kontrolou a vy budete mít naprostý přehled, kde se útěkář právě nachází.

 

Kromě obojku nepodceňte ani výběr správného vodítka pro psa. Například zvolením odpovídající délky podle toho, kde se budete s pejskem pohybovat, jestli je pejsek již na vodítko zvyklý nebo může čenichat na volno. Štěněti by měl být dopřán pořádný prostor, než se na vodítku naučí správně chodit, je tedy potřeba zvolit dostatečnou délku. Na běžné venčení si však vystačíte s klasickým alespoň dvoumetrovým vodítkem - ideálně naším EASYLONGEM.

 

Obojek vs. postroj pro psy

 obojek-5

Dáváte přednost psímu postroji, který by měl být díky svému střihu a principu nošení v určitých situacích šetrnější k vašemu čtyřnohému miláčkovi? V čem je ale vlastně postroj pro psa rozdílný od obojku? 

Výhody a nevýhody:

  • při správně zvoleném střihu a velikosti se pes v tahu bude cítit komfortněji
  • obecně je přívětivější k pohybovému aparátu, protože dochází k rozložení síly tahu na vodítku 
  • krátký postroj je ideální do 30 - 40 % tahu, takže vám může pejsek trochu pomoci při náročném stoupání (ale pozor, ne na dlouho), zatímco dlouhé tažné postroje chlupáči zajistí perfektní oporu k výkonu.  
  • je větší a těžší než obojky, tudíž nemusí být každému pejskovi pohodlný
  • mnohem náročnější na výběr velikosti a střihu
  • velice zásadní je správný výběr postroje pro danou aktivitu
  • je podstatně dražší

Chcete pro pejska univerzální postroj, který mu snadno obléknete přes hlavu a přizpůsobíte obvodu hrudníku? Zkuste svému parťákovi softy postroj ze stejně kvalitního a prodyšného materiálu jako softy obojky. Krátký postroj SOFTY splňuje nejnáročnější aspekty ergonomie nutné pro neomezený pohyb. Y - tvar neomezí dech a ideálně rozkládá tlak v tahu, takže váš psí miláček se bude v postroji cítit pohodlně a zvládne s vámi aktivní celodenní výlet.

Tip: Kam vyrazit s pejskem na výlet, abyste se mohli pochlubit novým vodítkem a obojkem? Podívejte se do mapy níže. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.