Zpomalovací miska pro psa - Proč ji musíte mít?

Máte doma chlupáče, který miluje jídlo až moc? Jen co se otočíte od čerstvě naplněné psí misky, je okamžitě prázdná? Tak přesně pro něj je tahle vychytávka!

Přílišné hltání není dobré pro nikoho, ani pro lidi, ani pro pejsky. Ale psovi jen tak nevysvětlíte, že mu to nedělá dobře a měl by trochu zvolnit. Protihltací miska pro psa je tedy ideálním pomocníkem, který mu to usnadní. A nejenom, že bude jíst pomaleji, ale taky si užije legraci a na chvíli se zabaví.

zpomalovaci-miska-1

Zdroj: Tamer e-shop

Co je zpomalovací nebo protihltací miska?

Zpomalovací miska se vyznačuje tím, že nemá hladký povrch, jak je běžné, ale její povrch je vzorovaný. Do nerovností se psí jídlo zachytává. Díky tomu je pro pejska náročnější se k němu dostat, jídlo mu trvá déle a nemá příležitost k hltání.

Což také snižuje riziko:

  • nadýmání 
  • obezity
  • převrácení žaludku
  • zvracení

Při vylizování misky se psům také vyplavuje endorfin - hormon štěstí. To jim pomáhá ke zklidnění a relaxaci. A zároveň si tím i čistí jazyk!

zpomalovaci-miska-2

Zdroj: Tamer e-shop

Podle čeho misku vybírat?

Všechny naše misky jsou vytvořeny ze zdravotně nezávadných materiálů a jsou k dispozici v mnoha barvách a tvarech. Co se týká vzorů, můžete si vybírat z jednodušších i složitějších variant. Obecně je pro začátek vhodnější vybírat snazší vzory, než se pejsek s novým způsobem stravování sžije, aby to pro něj nebylo spíš stresující.

Dále je důležité zohlednit délku čenichu a jazyka. Pokud má pejsek kratší čenich, bude potřebovat nižší prolisy, aby se mohl dostat do všech zákoutí misky.

Variant zpomalovacích misek pro psy je na trhu hodně, u nás naleznete například LickiMat SloDog ve tvaru kosti a několika barevných variantách, takže můžete vybavení vašeho pejska ladit i stylově :). Další možností je SodaPup včelí plástev. Obě tyto misky jsou jedny z větších a hlubších. Pokud byste chtěli vzorek nižší, mohla by se vám líbit SodaPup senzorická miska mandala

Díky členitosti misek můžete jednotlivé složky stravy od sebe oddělit. A nejen, že pak jídlo vypadá tak hezky, že byste si dali taky, ale dává po vašemu psímu miláčkovi možnost si vybrat, do čeho se pustí nejdřív. Sám si vybere pořadí, ve kterém chce jednotlivé části sníst, čímž mu naplňujete potřebu volby. Díky pestrosti menu v misce zároveň pejskovi stimulujete zrak, čich i chuť. Svoboda volby je také skvělý posilovač sebevědomí.

Jak misku používat?

Tady přichází kreativní část procesu. Jídlo je potřeba vtěsnat do prohlubní a záhybů misky. Její členitost úplně vybízí, abychom si se servírováním pohráli. Můžeme použít granule i konzervy, ale také doplňky stravy pro psy, jako je lněný olej, ostropestřec mariánský, pivovarské kvasnice a samozřejmě čerstvé suroviny jako vajíčko, syrové maso, zelenina - fantazii se meze nekladou. Můžete vašemu miláčkovi naservírovat večeři jako pro krále a rovnou se u toho při dolování jednotlivých složek i pobaví.

zpomalovaci-miska-3

Zdroj: Tamer e-shop

Pár tipů nakonec

  • S miskou vašeho zvířecího kamaráda raději nenechávejte o samotě. Je vyrobená tak, aby toho vydržela vážně hodně, ale i tak by se mohlo stát, že by pejsek mohl užší části rozkousat. Však to známe, před psími zoubky není nic v bezpečí.
  • Pokud vás zaujaly zpomalovací misky, mohly by se vám líbit i lízací podložky, ty oproti miskám bývají menší, tudíž se toho tam nevejde tolik. Proto jsou vhodnější spíš jen na svačinku nebo pro zabavení. Dají se ale zamrazit v mrazáku, takže je můžete mít nachystané do zásoby.
  • Pokud hledáte spíš klasiku, najdete u nás i obyčejné misky pro psy. Všechny tyto výrobky je možné umývat v myčce, takže s čištěním nebudete mít starosti.


Tak už víte, proč si myslíme, že zpomalovací misku musíte mít? Je skvělým pomocníkem pro zdravé krmení vašeho čtyřnohého přítele. Nejen, že pomáhá předcházet zdravotním problémům spojeným s rychlým jídlem, ale také přináší zábavu a stimulaci během krmení. Tak kterou si oblíbí zrovna váš psí miláček?

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.