Klikr - pomůcka pro výcvik a výchovu psa

Pomůcka pro výchovu a výcvik psa, Klikr, se řadí mezi pozitivní metody výcviku.

Zvuk klikru je potřeba spojit s odměnou. Vytváříme tak podmíněný reflex a pejsek pochopí, že kliknutí znamená, že udělal něco dobře a dostane nějakou odměnu. Díky tomu lépe pochopí, co se po něm chce a bude dosahovat toužených výsledků.

 

Jak na to?

Na úplném začátku musíme pejskovi vysvětlit, co to klikr je. V pejskařské komunitě tomu říkáme, že musíme psa „naklikat“. Začneme tím, že doma "klikneme" a dáme psovi odměnu a to jen tak. Mezi kliknutím a odměnou by měla být menší pauza a pro pamlsek sáhneme až po kliknutí.

Až pejsek pochopí první krok, můžeme po něm vyžadovat nějaké chování. Počkáme, co nám pes sám nabídne. Podívá se na nás? Tak klikneme a odměníme ho. Pokud pes bude reagovat stejně i podruhé (nabízí nám toto chování) opět klikneme a odměníme ho. Pochopí tak, že to dělá správně a že kliknutí znamená "to se mi líbí".

 

Následně můžeme k nabízenému chování přiřazovat povel tak, aby si pes dané slovo spojil se svým chováním. Posloupnost bude povel - kliknutí - odměna

Při cvičení s pejskem můžeme buď čekat, co nám sám nabídne za chování, nebo jej i do cviků navádět. Když už má pes cvik / povel dobře zvládnutý, klikr odkládáme.

Proč používat klikr v tréninku?

  • Zvuk klikru je výrazný a krátký, a tím přesně označuje moment v chování psa, které chcete odměnit.
  • Klikr je doporučený pro trénink s pomůckou (například stupínek) aby neodpoutával pozornost psa.
  • Jedná se o učení pomocí úspěchu a motivace = pozitivní metodu tréninku.

Více se můžete dočíst v knize Klikr trénink nebo Svého psa nestřílejte! nebo v nejnovější knize Neštěkej na svého psa od českého autora Tomáše Nusharta.

 

Už máte svůj klikr? Podívejte se k nám na e-shop na zábavné varianty klikru.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.