Jak vybrat vodítko pro psa?

Jak správně zvolit vodítko pro psa

Vodítko je ve výbavě pejskaře jedna z prvních věcí, kterou budete vybírat a hlavně denně používat po celý jeho život. Jaké vůbec existují druhy vodítek a jak správně vybrat?

 

Kulaté / lanové vodítko

Kulatá vodítka pro psy jsou obvykle velmi pevná a odolná (zvlášť pokud jsou vyrobena z horolezeckého lana, jako ta naše) a jsou ideální volbou pro majitele štěňátek nebo psů, kteří mají tendenci občas do vodítka kousnout. Ve chvílích, kdy máte psa na volno, si je snadno přehodíte kolem těla a nikde nepřekáží.

Ideální je, pokud má takové vodítko nastavitelnou délku např. pomocí easy long sytému, kterou můžete přizpůsobit podle toho, jestli se zrovna pohybujete v rušném prostředí plném lidí, kde potřebujete mít psa nakrátko, nebo jdete na procházku do parku a chcete dát svému pejskovi dostatek prostoru pro čichání a další psí záležitosti.

Vyberte si to svoje lanové vodítko.

Ploché vodítko 

Plochá vodítka mívají často trochu nižší váhu než kulatá, na druhou stranu jsou někdy méně odolná, protože popruh má tendence se více opotřebovat. Při výběru byste měli dbát na to, aby bylo vodítko vyrobeno z kvalitního materiálu. Naše SOFTY Vodítka  například využívají technologii, která se používá při tkaní bezpečnostních pásů v autech a jsou vyrobena ze stejných materiálů, jako horolezecké vybavení.

I u plochého vodítka doporučujeme volit vodítko, jehož délka se dá uzpůsobit. U plochých vodítek se můžete setkat s nastavitelností pomocí několika oček po celé délce vodítka, do kterých zacvaknete karabinu. Druhou možností je potom posuvný systém, díky kterému si vodítko nastavíte na libovolnou délku a nejste limitovaní pozicí očka na vodítku. 

Samonavíjecí vodítka - Flexi vodítko

Samonavíjecí vodítka jsou opatřena systémem, díky kterému se vodítko prodlužuje a zase zkracuje podle toho, jak pes zatáhne nebo se vrátí blíž ke svému majiteli. To je jejich výhoda, protože se tak udržují lépe v čistotě a pes má větší možnost pohybu než na krátkém vodítku, ale zároveň velká nevýhoda. Aby si pes “zasloužil” více prostoru, musí totiž vyvinout větší či menší sílu na rozvinutí vodítka a tím si může upevňovat tendenci na vodítku tahat. Z hlediska výcviku psa a budování vztahu a lepší komunikace s naším psem je mnohem lepší používat klasické, ale dlouhé vodítko (např. 4 metry), díky kterému bude mít pes dostatek příležitostí k očichávání apod, ale zároveň se může učit, že chůze na prověšeném vodítku je to, co po něm chceme. 


Vodítko s amortizérem / pružinou

Vodítka s amortizerém jsou v části nebo celé své délce uvnitř opatřena pružinou a slouží především jako vybavení pro psí sporty, kde je pes v tahu, například Canicross - běh se psem, Bikejöring - jízda na kole se psem, Scooter - koloběžka se psem, Skijöring - jízda na běžeckých lyžích se psem. Zajišťuje plynulost pohybu a předchází cukání a tlumí nárazy směrem k psovi i psovodovi. 

Stopovací vodítko

Jde o nejdelší typ vodítka, které může mít 5, 7, 10 ale i 15 metrů. Původně vzniklo jako speciální vodítko pro nácvik stopování, ale využití má daleko větší. Je to ideální vodítko pro pejsky, kteří ještě nemají přivolání úplně v malíku, pro situace, kdy se bojíte psa pustit úplně na volno, ale zároveň mu chcete dopřát volný prostor a taky pro pejsky vášnivé lovce, kterým chcete dopřát volný pohyb, ale zároveň je potřebujete mít pod kontrolou. 

Nevíte jak stopovačka vypadá, podívejte se třeba u nás.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.