Jak správně naložit s psím bobíkem? Tyto rady si zamilujete

Přivezli jste si domů nového pejska? Pak jistě zažíváte nejšťastnější chvíle svého života. Velká radost však s sebou přináší ještě větší zodpovědnost, na kterou bychom neměli zapomínat ani v té největší láskyplné euforii. Společně s výběrem vhodného krmení a tréninkem poslušnosti je třeba brát v potaz i povinnosti, které máme vůči ostatním pejskařům a městu jako takovém. Ano, dneska si povíme něco o psích bobanech!

sber-bobku-1

Patříte-li k novopečeným majitelům čtyřnohých mazlíků, možná vám to na první pohled nepřijde tolik důležité, ale opak je pravdou. Uklízení psích exkrementů by se totiž mělo stát nedílnou součástí vašeho života s ňufákem.

 

Co se může skrývat v psím exkrementu?

Ačkoli si můžete být sebevíc jistí, že je váš chlupáč 100 % zdravý (a to vám z celého srdce přejeme), některé potvůrky se u zvířat objevují naprosto bez symptomů. Pravda je navíc taková, že například vajíčka škrkavky odchází z těla psa trusem, čímž se posléze dostávají do půdy. Nejnáchylnější k infekci jsou pak následně děti, které si venku hrají a strkají si ruce do pusy.

Podobných darebáků, kteří se šíří trusem psů je navíc mnohem víc, a proto byste měli z preventivních důvodů na sběr psích bobíků opravdu myslet!

Proč po svém miláčkovi uklízet:

  •        Udržujete své i cizí boty hezky čisté.
  •        Budete žít v harmonickém vztahu se svými sousedy.
  •        Snížíte riziko přenosu parazitů a nemocí (nejen) mezi chlupáči.
  •        Zjistíte, jestli má váš miláček zdravou stolici a nic mu nechybí.

sber-bobku-2

 

Je na to i zákon

Stejně jako každý rok pečlivě za svého mazlíka platíme městu poplatek, který je následně vynaložen na údržbu čistoty města (nákup veřejně dostupných sáčků atd.), tak jsme jako majitelé povinni po svém čtyřnoháčích i uklízet.

V případě, že byste se rozhodli toto nařízení ignorovat, může vám hrozit i pokuta za zanedbání povinnosti úklidu veřejného prostranství.

 

Co je nejlepší na sběr bobíků?

Jedno se naší době musí nechat. Možností, do čeho bobíky sbírat, je opravdu mnoho. Každý si tak může najít přesně to, co je mu pro jeho účely nejpříjemnější.

Do čeho můžete sbírat psí exkrementy:

  •        Klasický papírový sáček, který najdete i u psích košů.
  •        Mikrotenový sáček z obchodu.
  •        Kompostovatelné sáčky na psí exkrementy šetrné k přírodě.
  •        Stará dobrá lopatka, s kterou bobík naberete i s bolestí zad.

My osobně naprosto milujeme rozložitelné sáčky. Ty jsou vyrobeny z biologicky rozložitelných materiálů, jako například kukuřičné kroupy nebo papír. Ekologické sáčky jsou výrazně šetrnější k přírodě, jelikož se samy rozloží a nezanechají po sobě žádné zbytky.

sber-bobku-3

 

Na co dbát u rozložitelných sáčků zřetel?

Při výběru sáčků na sběr psích exkrementů je důležité dbát na to, aby byly skutečně certifikované jako kompostovatelné a vyrobeny z materiálů, které jsou pro životní prostředí šetrné.

Z čeho je vyroben ekologický sáček na psí bobíky?

  • rostlinné škroby
  • kukuřičné kroupy
  • papír

Je třeba mít na paměti, že kompostovatelné sáčky na sběr psích exkrementů nejsou určeny k recyklaci spolu s běžným plastovým odpadem, protože by mohly způsobit kontaminaci celé popelnice. Místo toho byste je měly odkládat do speciálních košů, které jsou k tomuto účely vybudovány.

Pokud máte vlastní kompost určený pro hnojení květinových záhonů a jiných rostlin, které pak nekončí na jídelníčku, tak můžete použít psí bobek jako výživné hnojivo.

 

Zásobník na pytlíky na psí exkrementy

Jestli jste trochu jako my, tak poslední na co chcete myslet je, že musíte všude tahat sáčky na bobky. Což naštěstí nemusíte, když si pořídíte zásobník na igelitové pytlíky! Důvodů, proč si zásobník na pytlík pořídit, je ale mnohem víc:

Hygienické a praktické úložiště

Zásobník na igelitové pytlíky je opravdu chytrý! Díky němu si můžete zajistit čistotu a hygienu, protože pytlíky budou dobře uzavřeny a chráněny před vnějšími vlivy. Zásobník zabraňuje rozptylování zápachu a udržuje prostředí kolem něj čisté a příjemné.

Snadná dostupnost

Když máte zásobník na psí bobany na vhodném místě, budete mít pytlíky vždy po ruce. Tento zásobník lze umístit na vodítko, na opasek nebo klíče, takže bude všudypřítomný a snadno dostupný za všech okolností. 

Stručně a jasně - už žádné zoufalé hledání pytlíků v kapse nebo v tašce!

sber-bobku-4

Ekologický přínos

Igelitové pytlíky na psí exkrementy jsou již samy o sobě ekologičtější volbou než jejich plastové protějšky. Použitím zásobníku na pytlíky se však ještě více podílíte na ochraně životního prostředí. Můžete si vybrat zásobník vyrobený z recyklovatelných materiálů nebo z biologicky odbouratelných pytlíků, čímž snižujete svůj ekologický otisk.

Vzor pro ostatní

Když používáte zásobník na igelitové pytlíky pro psí exkrementy, ukazujete ostatním lidem správný přístup k péči o veřejná místa a životní prostředí. Vaše jednání může inspirovat další majitele psů, aby následovali vaši stopu a začali také používat pytlíky a zásobníky.

 

Zdroj:

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.